miércoles, 23 de noviembre de 2011

PANAMÀ, NEXE ENTRE DOS MARS



Ha estat curta però intensa la nostra estada a Panamà. Un total de dotze dies dividits entre les insòlites platgetes i poblets desemparats a tocar de la frontera amb Colòmbia, on desfruitàvem de la tranquil·litat d’estar perduts entre fronteres, illes desertes i poblats indígenes, que ens van captivar per la seva bellesa, les grans ciutats com la capital del país, que ens va deixar fascinats amb els seus enormes edificis, els grans centres comercials i l’enorme activitat financera i finalment, Bocas del toro, el racó més turístic de Panamà.
No podem dir que haguem conegut el que és verdaderament Panamà i la seva gent, però si que ens hem pogut fer una mica la idea del que pot ser. Econòmicament és un dels països més desenvolupats de centreamèrica i, aquesta tendència esta creixent ràpidament. El canal de Panamà és el motiu principal d’aquesta gran expansió econòmica, fent també que sigui un país amb cultures d’arreu del món.
També cal esmentar que ha estat un país poc conegut i visitat, ha estat més una zona de transit per creuar cap a sudamèrica o bé, per passar cap a centreamèrica, però cada cop hi ha més activitat turística.
Panamà és un país de tres milions d'habitants amb una història peculiar, lligat més a sudamèrica que a centreamèrica (ja que abans pertanyia a Colòmbia), i li ha tocat patir molt abans d’aconseguir ser totalment independent. Després de la colonització espanyola, els Estats Units van ajudar a la independència de Panamà amb Colòmbia, aconseguint-ho l’any 1903 i, rebent a canvi, la zona del canal i deu milles a banda i banda d’aquest. D’aquí és diu que fins l’any 2000 (que s’aconsegueix el domini i l’administració definitiva del país), Panamà tenia cinc fronteres, al nord amb el Carib, al sud amb el Pacífic, al est amb Colòmbia, a l’oest amb Costa Rica, i al mig amb Estats Units.
El 31 de Desembre de 1999, Panamà viu un dels millors moments de la seva història, l’eliminació de les banderes americanes al llarg del canal, essent un record molt memorable i sentimental en les vides del panamenys!

Pont que separa Panamà de Costa Rica

No hay comentarios:

Publicar un comentario